Kroję gruszkę i w 10 minut robię sycącą sałatkę. Wystarcza za cały posiłek
Gruszki to jedne z najbardziej popularnych jesiennych owoców. Ich zaletą jest to, że doskonale pasują nie tylko do ciast i innych deserów, ale też do dań wytrawnych. Idealnie łączą się z pleśniowym serem i takie zestawienie jest podstawą naszej sałatki z gruszką.
Jak zrobić sałatkę z gruszką?
Ta sałatka z gruszką to proste połączenie popularnych smaków, czyli gruszki z orzechami i serem pleśniowym, oraz sałat z lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny. Aby dodać słodyczy i zarazem kwaśności dorzucamy jeszcze garść suszonej żurawiny, a odrobina chilli podkręci smak całości.
Rada: aby gruszki nie ściemniały, można je po pokrojeniu w plasterki dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Przepis: Sałatka z gruszką
Sycąca sałatka w jesiennym klimacie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 640 w każdej porcji
Składniki
- 150 g miksu sałat ze szpinakiem baby
- 2 gruszki
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
na dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówGruszkę pokrój w plastry, ser pokrusz, orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
- Robienie sałatkiW misce ułóż sałaty i szpinak, plastry gruszki, ser. Posyp orzechami i żurawiną. Przed podaniem obficie skrop dressingiem.
Sałatka z gruszką świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami albo ciemnym pieczywem. Wówczas może być zaserwowana jako lekki posiłek albo sałatka na przyjęcie. Można ją także podać jako dodatek do obiadu, bo świetnie pasuje do mięs: np. grillowanej lub pieczonej piersi z kurczaka albo smażonej wołowiny.
Inne pomysły na sałatkę z gruszką
Podstawowy przepis na sałatkę możesz modyfikować. Bardzo smaczną opcją jest dodanie zamiast suszonej żurawiny połówek ciemnych lub jasnych winogron (najlepiej wygodnych do jedzenia odmian bezpestkowych) albo nasion granatu. Do sałatki można dodać też dowolne sery pleśniowe, nie tylko te z niebieską pleśnią. Jeśli z kolei gustujesz w delikatniejszych smakach, wybierz kulki mozzarelli.
Do sałatki można także wkroić kawałki kurczaka. Dobrze tu będzie pasowała pokrojona w plasterki zgrillowana pierś z kurczaka lub sznycel drobiowy (kotlet w panierce). Gotową sałatkę można zamiast orzechów posypać prażonymi płatkami migdałów, nasionami dyni, słonecznika albo orzechami piniowymi.